fredag den 1. juni 2012

Klassisk sommer jordbærtærte .

Mmmm . Sidste fredag bagte jeg denne skønne jordbærkage (tærte?) som jeg skulle have med til Kulsøs gode folk :)

Jordbærtærte er absolut en af favoritkagerne herhjemme, og hører virkelig sommeren til - og denne kage med marcipan, chokolade, vaniljecreme og søde danske jordbær var ingen undtagelse .. Mums .


(Det er virkelig en skam at billederne af den færdige kage er sådan lidt snuskede, men de er taget med iPhone oppe på et mørkt spejder-loft.. Jeg kan love jer at smagen ikke fejlede noget!!)

Opskriften passer til et fad på ca. 28 cm og giver et pænt stykke til 12 mand . Hjælp til opskriften har jeg fundet her og her .

Kagen laves af flere små omgange, jeg startede med at lave cremen først, for at være helt sikker på at den var kold da jeg skulle bruge den .. Cremen kan også laves mens mørdejen ligger på køl - gør det som det passer bedst :)


Vaniljecreme
  • 2 æg
  • 3 g maizena
  • 1 vaniljestang (jeg var rendt tør (KRISE) så brugte 2 tsk vaniljesukker + 1 lille tsk vaniljeekstrat - og det smagte lækkert)
  • 1/2 l mælk
  • 75 g sukker
Mørdej
  • 200 g mel
  • 100 g flormelis
  • 120 g kold smør
  • 1 lille æg
Marzarindej
  • 150 g sukker
  • 150 g marcipan
  • 100 g blød smør
  • 2 æg
  • 50 g mel
Andet
  • 100 g mørk chokolade
  • 400-500 g friske jordbær
Vaniljecremen:


Æg og maizena piskes helt jævn og fri for klumper .
Sukker og vanilje piskes med .


Mælken tilsættes og det hele hældes over i en gryde, hvor det koges op, under omrøring, til cremen tykner .


Stil vaniljecremen på køl til den er helt kold .

Mørdejen:

Den kolde smør skæres i tern og smuldres ud i en blanding af mel og flormelis .


Ægget tilsættes og dejen samles til en klæg masse .
Pak dejen ind i husholdningsfilm og lad den ligge på køl 1 time, inden den bruges .

Marzerindejen:


Sukker og marcipan røres godt sammen .
Den bløde smør tilsættes lidt af gangen .


Æg piskes med, til dejen er jævn .


Tilsidst piskes melet med, og dejen er klar .

Kagen:


Mørdejen fordeles (jeg bruger fingrene) jævnt ud i et stort tærte fad (ca. 28cm), og op af kanterne .
- smør evt. fadet lidt, men husk at dejen i sig selv inderholder meget fedtstof .
Ovenpå mørdejen fordeles mazerindejen .
Bag tærten ved 200C i ca. 25 min - hold godt øje med den, den skal ikke have for meget!


Straks efter at kagen kommer ud af ovnen, fordeles den mørke chokolade på toppen . Når chokoladen begynder at smelte, pensles den til et jævnt lag over hele kagen .
(så sparer man chokolade-smeltnings-opvasken ;))


På den afkølede kage, fordeles den afkølede vaniljecreme, og jordbær .
Og så er den lækre sommerkage klar :)

Kcal indholdet i den færdige kage er ca. 276kcal/100 g .
Hvis tærten deles i 12 stk. indeholder et stykke ca. 488 kcal .

8 kommentarer:

  1. Næsten 500 kalorier for ét stykke?! Av, av, av - jeg var lykkeligt uvidende før;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja det er stærke sager når man begynder at tænke på kcal-indholdet ;)
      Men den er virkelig god - så der må løbes en LANG tur ;)

      Slet
  2. Jeg lod med vilje være med at læse kalorieindholdet (det ødelægger lidt det lækre ved en jordbærkage).
    Og så skal jeg lige høre dig, er du spejder? Det er jeg og synes det kunne være super om jeg var stødt på endnu en bloggende spejder :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hehe den holdning er også "sund" nok engang imellem :)
      Ja jeg er spejder - DDS'er .. :) For tiden "kun" på Kulsø Spejdercenter :)

      Slet
  3. Okay - det er helt klart en kage, jeg skal lave til en af sommerens hyggestunder! Nøj hvor ser det godt ud!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det synes jeg hel sikkert du skulle gøre - jordbærkage er bare et hit :D

      Slet
  4. Svar
    1. Dejligt at høre :)
      Skal hel sikkert også lave den igen ved lejlighed ;)

      Slet